Yeni Doğan Bebekler
- Sadece 20-25cm uzağı görebilirler. Bırakın yüzünüzü incelesin, şimdiden sizin mimiklerinizi taklit etmeye çalışacaktır.
- Komik yüz ifadeleri yapın – UTANMAYIN!
- Bebeğinize dokunun, masaj yapın, sarılın, öpün – çok mutlu olacaktır.
- Canlı ve kontrast renkler bebeğinizin dikkatini çekecektir. Mesela siyah/beyaz yastıklar, oyuncaklar.
- Tiz sesler bebeklerin hoşuna gider – ilk 3 ay (ama sadece ilk 3 ay) bebeğinizle tiz bir ses tonu ile konuşun.
- Yenidoğanlar dönencelere bayılırlar – zamanlamaya dikkat lütfen, uyku saati yaklaştığında aşırı uyarıcı gelecektir.
- Bebeğinizin tepkilerini dikkatlice inceleyin – onu tanıyın. Bu ciddi emek ister. Uykusu geldiğinde ne yapıyor? Acıktığında ne yapıyor? Bezi kirlendiğinde rahatsızlığını nasıl ifade ediyor. Bu bilgiler bebeğinize bakarken size çok yardımcı olacaktır. Aşırı uyarılmasını da bu şekilde önleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin aşırı uyarıldığını nasıl anlarsınız?
- Esner
- Gözünü kaçırır
- Yüzünü çevirir
- Mızmızlanır/ağlar
- Bebeğinizin duyularına teker teker hitap edecek aktiviteler daha uygun olacaktır. Hem işitsel, hem görsel uyaranlar ona şimdilik çok gelecektir.
- Yenidoğanlar aynada kendi görüntülerini görmekten zevk alırlar. Kendi yansıması olduğunu anlamasalar da, bakıp, seyretmek çok hoşuna gider. Yatağının kenarına kırılmaz ayna koyabilirsiniz.
- Ağladıklarında hemen yanına gidin ve ne istediğini bulmaya çalışın. Rutin oturtmaya başlamadıysanız hemen başlayın – 3 aydan sonra zor olacaktır.
- Oyun oynamak için bebeğinizin uyanık ve sessiz olduğu zamanı yakalayın.
- Dokunmanın gücü:Sizin bebeğinize sevgi dolu dokunuşunuz oksitosin (mutluluk) hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu hormon daha iyi kilo alımı ve daha sağlıklı gelişim sağlar. Mutsuz bebeklerde daha yüksek görülen kortizol ve düşük oksitosin, gelişme bozukluklarından daha sık hastalanmaya kadar varan olumsuz etkileri vardır.
- Evi sessizleştirmeyin! Bebekler doğuştan programlıdır “Habituation” – ortama ayak uydurma diye çevirebiliriz. Zili bir kere çalın, bebeğiniz o yöne doğru dönecektir. 2. çalışınızda bir daha dönecektir. 3. çalışınızda artık dönmeyi bırakacaktır. Bebeklerin beyni, sık duyulan, “gereksiz” sesleri bloke eder.
Paylaştığımız bu bilgilerin yanısıra, Fiziksel, Zihinsel, Sosyal ve Sözel gelişim alanlarında daha kapsamlı bir eğitim de sunmaktayız.