3 Aylık Bebekler
Bebeğiniz iyice güçlenmeye başlar. Bu ay düz yattığı yerden kafasını birkaç dakika kaldırabilir ya da oturduğu yerde kafasını dik tutabilir.
Artık ellerini kavuşturabilir ve parmaklarıyla oynar.
Karnının üstündeyken şınav çeker gibi omzunu, başını kaldırır.
Artık yüksek sesle gülebilir.
Oyuncak verildiğinde kavrayabilir.
Şınav hareketini desteklemek için önüne oyuncak dizin, karın üstü yatırın.
Bu aydan itibaren bebeğinizin bezini yerde değiştirmeye başlamanızı tavsiye ederim. Kendi kendine dönmekte ustalaşmak üzeredir.
Ayakları yere değdiğinde sevinçle kendini yukarı itecektir.
Aktivite seti ya da oyun halısı almadıysanız lütfen bu ay alın.
Kelebek oyunu; sözel ve motor becerilerini geliştirecek bir oyun;
Bağdaş kurarak yere oturun. Bebeğinizin yüzü dışa dönük bir şekilde kucağınıza oturtun. Kollarınızı yukarı ve öne gererek, belinizden doğru eğilin, bebeğinizin üstüne çatı yapın. Kozalak gibi. Yumuşak bir ses tonuyla ‘’Hadi tırtılım uyanma zamanı geldi‘’ deyin. Kollarınızı yavaşça kaldırıp ‘’şimdi kozalağından çıkıp çok güzel bir kelebek oluyorsun‘’ deyin. Şimdi dik oturup bebeğinizin de kollarını yukarı kaldırın. Bebeğinizin kollarını yana doğru açıp, çırpın, ‘’şimdi kanatlarını açıyorsun işte çok güzel bir kelebek oldun’’
Bu oyunu oynadıkça bebeğiniz anlattıklarınızı ve hareketlerinizi takip edecek, yeri geldiğinde kollarını çırpacaktır. Bebeğiniz yürümeye başladığında kelebek olunca ayağa kalkıp, kollarını çırparak koşturabilir.
Farklı davullar oyunu; duyma, ritim ve sebep sonuç
Farklı kutularla (eski dondurma kutuları) derin, sığ davul yapın. Konserve kutuları, yuvarlak herhangi bir kutunun üstüne, kat kat streç gerebilir ya da kalın bir kâğıt yapıştırabilirsiniz. Farklı boylarda yaptığınız davulları koli bandı ile birbirine yapıştırın. Elleriniz, parmaklarınızla vurmayı öğretebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kavrayabiliyorsa, kurşun kalemin sivri kısmına top yaptığınız bir pamuk parçası yerleştirin, grafon kağıdı ile kaplayıp, kağıt bantla üstünden geçin. Çubuklarla davul çalmayı öğretin.
Islak tekmeler; kaba motor, sebep sonuç ilişkisi
Bebek küvetini 10 15 cm suyla doldurun. Bebeğinizi sırt üstü gelecek şekilde yatırın. Bir eliniz boynuna destek olsun ki kulaklarına, ağzına, burnuna su kaçmasın. Diğer elinizle bacaklarını 1-2 kere kaldırıp su sıçratarak tekmeleme hareketini yaptırın. Az sonra kendi kendine yapacaktır. Suyu sıçratanın kendisi olduğunu keşfedince coşacaktır.
Kaba motor becelerini geliştiren, bebeğinizi sakinleştiren harika bi oyun.
Pilates topuna ihtiyacınız olacak. Göğsünün her iki yanından bebeğinizi sıkıca tutun, karnını topun üstüne gelecek şekilde yerleştirin. Ön-arka-sağ-sol hareket ettirin. Uyku saati yaklaştığında mayışacaktır. ASLA sırt üstü yapmayın!
Sebep sonuç – object permanence ( göremediğimiz objeler hala vardır )
Bebeğiniz ana kucağında otururken birşeyin arkasına saklanın ve komik bir yüz ifadesiyle birden bire çıkıverin. Kahkaha atacaktır.
Sözel gelişimi destekleyen bir oyun;
2 oyuncak telefon alın. Bir telefonu bebeğinizin kulağına götürün, diğeri de sizin kulağınızda olsun. Uzun uzun yavaşça konuşun. Soru sorun cevap vermesi için bir süre bekleyin. Göreceksiniz ki ara verdiğinizde sizinle konuşacaktır.
Görsel beceri gelişimi;
Birçok kültür gölge kullanarak tiyatro yapmıştır. İnsanoğlu gölgelerle büyülenir. Yere oturun ve bebeğinizi kucağınıza alın. El fenerini duvara yansıyacak şekilde sabitleyin. Basit şeylerle başlayın, önce el sallayın, farklı sayılarda parmak tutun, kuş, köpek yapın. Sonra onun eliyle gölge yapmaya başlayın.