a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Aylık Gelişim   /  4 Aylık Bebekler

4 Aylık Bebekler

  • Bebeğiniz yeni şeyleri keşfetmeye pek meraklı olacaktır. Ona dokunacağı farklı materyaller, sallayabilceği çıngıraklar verin.
  • Bu ay etrafında olup bitenler ilgisini her zamankinden fazla çekecektir. Bu yüzden beslerken sessiz bir yerde beslemeyi tercih edebilirsiniz.
  • Onunla oynayın ancak kendi kendine oynamasına da izin verin.
  • Elindeki oyuncakları ağzına götürmeye başlamıştır ve salyası artmamışsa, artacaktır.
  • Görme becerisi daha iyidir. Kırmızıyı, turuncuyu ayırt etmeye başlar. Fakat asal renklerdeki oyuncakları tercih eder.
  • Pamuk toplarını yakalama oyunu ;

(1. aşama) 30 cm lik ipe, birkaç renkli kozmetik topu geçirin. Düğüm atmayın ki kolayca çekip çıkarsın. Ağzına sokmadığı sürece bırakın istediği gibi oynasın.

(2. aşama); Ertesi gün bebeği yüz üstü yatırın. Pamuklu ipi kafasının önünde en alttaki pamuk yere değecek şekilde tutun. İpi yakalamaya çalışacaktır. Bir sağda, bir solda tutarak her iki tarafında eşit gelişmesini sağlayın.

(3 . aşama) Babayıda dahil edelim. Dizlerinizi bükün, bacaklarınızı açıp sandalyeye oturun. Bebeğinizi ayak parmaklarınıza bakacak şekilde, yüzüstü, üst bacağınıza yatırın ve onu sıkıca tutun. Eşiniz yere uzansın, ayak bölgesine pamuk toplarını yerleştirsin. Üfleyerek onları havalandırsın. Minik yavrunuzun ne kadar eğlendiğine şaşıracaksınız.

  • Sallanan kurdeleler; Çeşitli uzunluktaki paket kurdeleleri 20 cm uzunluğunda bir kordona bağlayın. Kurdeleleri dik bir şekilde yerleştirin her 2 kurdeleleden birini kıvrımlı hale getirin. Hazırladığınız kurdeleli kordonu gerin sırt üstü yatan bebeğinizin erişebileceği bi yerde tutun. Kurdelelere hafifçe üfleyerek uzanma arzusu uyandırın.

Oyun sırasında bebeğin üstünde sadece bezi olursa kurdeleleri ayak parmaklarından vücudunun üst kısmana doğru, tenini hafifçe okşayarak hareket ettirmeniz çok hoşuna gidecektir.

  • İçi dolu çoraplar; Bebeğinizin küçülmüş çorapları uzanma nesnesi olarak kullanıma çok uygun olacaktır. Çorapları şarap mantarı, kuru fasulye, nohut vb şeylerle doldurup iyice dikin. Yağlı kağıt yada selofan koyarak hışırtılı çorap yapın.
  • Baloncuklar; göz – el koordinasyonu, vücudunu öğrenmesi için bir oyun.
    • Bebeğinizi ana kucağına oturtun. Onun yönüne doğru baloncuk üfleyin. Onları yakalasın, patlatsın. Baloncuklara alıştıktan sonra vücudunu tanıtma oyunu oynayabilirsiniz. Belirli bölgelere odaklanarak baloncukları üfleyin. Bacakları, kolları, elleri, göbeği vs. ‘’Bak bebeğim göbeğinde baloncuk var.‘’
  • Şapkam güzel mi?; Görsel duyular, sebep sonuç ilişkisi için bir oyun.

Evinizde kafanıza geçirebileceğiniz eşyaları toplayın. Sepet, süzgeç, kutu, plastik kap, şort, tayt vs. Teker teker başınıza geçirip komik yüz ifadeleri yapın. ‘’Şapkam güzel mi ?‘’ diye her seferinde sorun. Bir sonrakinde onun başına uygun şeyleri bulup ayna karşısında deneyebilirsiniz.

  • Fış fış kayıkçı; kaba motor becerileri için bir oyun.
    • Yere oturup bacaklarınızı V şeklinde açın. Yastık desteğiyle bebeğinizi karşınıza oturtun. Ellerinden tutarak onu hafifçe çekerken sizde arkaya doğru biraz eğilin. Sonra siz öne eğilirken o arkaya doğru eğilsin. Bunu yaparken de fış fış kayıkçı söyleyebilirsiniz.
  • Şapkayı uzatın oyunu; sebep-sonuç ilişkisi.

Bir Pazar günü ev kalabalıkken oynayabileceğiniz bir oyun. Bir sürü şapkaya ihtiyacınız olacak – yoksa sorun değil ‘’Şapkam güzel mi?‘’ oyununda kullandıklarınız da olur.

Herkes kafasına bir “şapka” taksın ve bebeğinizin etrafında halka oluştursun. Birisi düdük çalsın ve herkes şapkalarını yanındakine versin. 2. oyunda bebeğinizi dahil edebilirsiniz.

    • Kumaş kitaplar, hışırtılı sayfalar, tüylü dokunma yerleri – bütün bunlar dokunma duyusu için çok önemlidir.

Post a Comment