Uyku eğitimine doğumdan itibaren başladığınızda bebeğiniz 4 Aylık olduğundan itibaren deliksiz gece uykusu vaat ediyoruz!
Bebeğiniz gerekli uykuyu almazsa, yemek yiyemeyecek ve oynayamayacaktır. Huzursuz olacak ve bünyesi de çeşitli hastalıklara açık olacaktır. İyi uygulanan bir rutin sayesinde bebeğiniz geceleri deliksiz uyur ve gün içinde iyi beslenir bu sayede ileri fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişim gösterir.
Baby Touch’ta ASLA ağlamaya terk etmeyi gerektiren yöntemler kullanılmaz. Kullandığımız yöntemler sizin ve bebeğinizin mizacı, edinilen yanlış alışkanlıkların çeşidine göre değişir, herkes için en uygun olan yöntem seçilir. Bebeğinizi mümkün olduğunca az rahatsız ederek, hatta çoğu zaman ‘çaktırmadan’ yaptığımız değişikliklerle yanlış alışkanlıkları ve uyku problemlerini çözmekteyiz.
Baby Touch Uyku ve Rutin Eğitiminde 3 gün, 14 gün, 1 ay gibi görüşme sınırları yoktur! Sizi mezun ettikten sonra bile dilediğiniz zaman bize tekrar ulaşıp, hiçbir ek ücret ödemeden danışabilirsiniz.
Rutin çalışmalarına doğum yaptığınız günden itibaren başlayabilirsiniz, bu sayede ilerde uyku sorunu yaşamamayı garanti edebilirsiniz.
Uyku ve Rutin eğitimi her bebeğe özeldir bu sebeple grup eğitimi olarak verilememektedir. Randevu tarihinden önce kaydınızı yapmayı unutmayınız. Kaydınızı tamamladıktan sonra bebeğinizin sağlık bilgileri doğrultusunda bebeğinize özel plan yapılacaktır. Dilediğiniz zaman üye girişi bölümünden planınıza ulaşabilirsiniz.
Uyku ve Rutin eğitiminin verimi açısından günlük doldurmanız çok önemlidir. Günlüğünüzü doldurmak için kayıt bilgilerinizi kullanarak giriş yapabilirsiniz.
Uyku Eğitimi nedir?
Uyku eğitimi, bir bebeğe, bir yetişkinden destek almaksızın, kendi kendine uyumayı öğretmektir.
Uyku eğitimi zararlı mıdır?
Uyku eğitiminin tanımına bakacak olursak burada zararlı bir şey yoktur. Uyku eğitimini zararlı kılan kısım, uygulanan yöntem ve bu yöntemin uygulanma şekliyle orantılıdır.
Bunu bir örnekle anlatalım; Belki de bebeğinizin uyuyamama sebebi açlıktır ve siz onu desteksiz uyutmak için katı bir uyku eğitimi metodu seçmişsinizdir. Burada bebek çok ağlayacak ama sonunda pes edip uyuyacaktır. Bu senaryoda bebek pes etmeyi öğrenecektir, uyumayı değil! Bu zararlı bir yaklaşımdır çünkü bebek ciddi anlamda stres hormonu salgılayacak ve onu rahatlatacak kimse yanında olmayacaktır. Bir ihtiyacı vardır fakat o ihtiyaç giderilmeyecektir.
Farklı bir senaryo ile örneklendirelim; Uyuyamayan bebeği yaşına ve kilosuna uygun bir düzende beslediğimizden emin olduktan sonra ve yine yaşına ve kilosuna uygun bir aktivite süresine müsaade ettikten sonra, daha hafif kuralları olan bir uyku eğitimi metodu uygulanırsa bebek ilk etapta tepki gösterse bile, keyifli, huzurlu ve mutlu bir şekilde tek başına uyumayı öğrenecektir. Bu zararlı bir yaklaşım değildir.
Tüm uyku eğitimlerini aynı kefeye koyup ‘uyku eğitimi zararlıdır’ demek bu sebeple doğru değildir.
Neden bu eğitimin adı Uyku ve Rutin?
Bebekler rutin severler. O kadar çok bilinmeyenin olduğu bir hayatta, temel hatlarıyla birbirine benzeyen günler geçirmek onu mutlu edecek, kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Araştırmalar rutin ile büyüyen bebeklerin daha özgüveni yerinde ve akademik anlamda daha güçlü bireyler olduğunu gösteriyor. ‘Ben açım ama ağlamama gerek yok, çünkü ben dile getirmesem de beni besliyorlar’ ya da ‘Benim uykum var ama ağlamama gerek yok, nasıl olsa beni yatıracaklar’ diye düşünen bir bebek, temel ihtiyaçlarını dile getirmek için kendini yormaz, enerjisini ve dikkatini farklı konulara yönlendirir “Aa orada ne var? Acaba ne işe yarıyor?” gibi.
Uyku eğitimi ile rutin el ele gider. Beslenme, uyku ve temel hijyen ihtiyaçlarının yanısıra, duygusal, fiziksel ve zihinsel ihtiyaçları da vardır bebeklerin. Takip edilen doğru bir rutin sayesinde bebeklerin tüm ihtiyaçlarını giderebiliriz. Bu sayede uyku problemini izole edip onun üzerine çalışma yapabiliriz.
Hangi uyku eğitimi metodu en iyisidir?
Birçok uyku eğitimi metodu ve buldukları metotlarla ünlenen isimler vardır.
Richard Ferber; Ferber yöntemi, kontrollü ağlama yöntemi olarak da bilinir. Bu yöntemi kınayanda, kullananda çok vardır. Benim şahsen öğretmeyi ve uygulamayı sevmediğim bir yöntemdir, disiplinden öte bana acımasızca gelir.
Yurtdışında William Sears, Elizabeth Pantley, James McKenna, Türkiye’de Adem Güneş’in yer aldığı ekolün uyku eğitimine yaklaşımı daha farklıdır. Bu grup daha çok bebeğiniz ne isterse o olsun, güvenli bağlanma çok önemlidir diyen gruptur. Fakat bağlanma ve bağımlı olma arasındaki ince çizgiyi aştığını düşündüğüm yaklaşımlardır sundukları.
Yukarıda bahsettiğim iki metodu iki zıt kutup gibi düşünebilirsiniz. Güvenli bağlanmanın önemi zaten tartışmaya dahi açık değildir ancak güvenli bağlanma adı altında bir bebeğin/çocuğun tüm istekleri de karşılanmamalıdır ve bu noktada disiplin çok önemlidir.
Bunu da bir örnekle anlatalım;
18 yaşında bir gence babası ehliyetini aldığında araba sözü vermiş olsun. Genç ehliyetini aldığında babasına koşa koşa gidip “Hadi baba bana araba al” der ve konuşmaları şöyle devam eder.
“Hangi arabayı alayım sana?”
“Eh kızına Mercedes yakışır öyle değil mi?”
“Çok yakışır ama olmaz. Başka bir araba seç”
“Peki Honda Prelude?” (o zamanlar çok havalı bir arabaydı)
“Kızım, sana ilk araba olarak yarış arabası almayacağım. Daha makul bir şey seç”
“Peki, Toyota Yaris?”
Baba kızına neden Mercedes ya da Honda almaz da Toyota alır?
Güvenli bağlanma adı altında babası 18 yaşındaki kızına Mercedes alsaydı, bu kızı 40 yaşında ne mutlu ederdi? Ya da saatte 280km giden araba alsaydı ve kızının başına bir şey gelseydi o baba kendini nasıl hissederdi? Baba, bu senaryoda disiplinli davranıp, çocuğuna yine de istediği bir arabayı almaktadır ama onu şımartmadan, belirlediği sınırların içinde yapar.
Uyku eğitiminde de benim şahsen tercih ettiğim metotlar bu örnekteki Toyota gibidir. Ne Ferber kadar katı, ne de Sears kadar laçka. Tracey Hogg, Kim West, Harvey Karp, Julie Wright ve Heather Turgeon gibi uzmanların sunduğu teorileri kullanmaktayım.
Uyku eğitimi vermek ne kadar sürer?
Sürenin uzaması bebekten çok anneye bağlıdır. Anne istikrarlı davranır, eğitimden yer alan öğretilere harfiyen uyarsa süreç kısalır.
En erken mezun olan bebeğimizin eğitimi 4 gün sürmüştü ama ortalama 3 hafta gibi bir sürede çoğu danışanımız mezun olmakta. Araya diş çıkarma, hastalık, taşınma vb. durumlar girdiğinde süreç uzayabiliyor.
Neden görüşmelerin bir sınırı yok?
Çünkü bize ihtiyaç duyduğunuz her zaman yanınızda olmak istiyoruz.
Bizden eğitim aldığınızda bebeğiniz henüz bir aylık olabilir ama onun ihtiyaçları yaşı büyüdükçe değişecektir. Onun değişen ihtiyaçlarına ayak uydurmazsanız/uyduramazsanız, tekrar uyku problemi yaşamaya başlarsınız. Bebeğinizin yaşı büyüdükçe, yeni ihtiyaçlarını öğrenmek için tekrar tekrar ödeme yapıp yeni eğitimler almanızı etik bulmuyoruz.
Rutin kısıtlayıcı mıdır?
Durumu nasıl değerlendirdiğinize bağlıdır aslında. Beslenme saati, uyku saati belli bir bebekle program yapmak aslında daha kolaydır. Kaçta kalkacağını bildiğiniz için evden çıkışınızı ona göre düzenleyebilir, beslenmesini ve uykusunu dışarıda alacak şekilde kendinizi ayarlayabilirsiniz. Uyku saati belli olmayan bir bebekle; “Bizim ki uyansın, ona göre haberleşiriz” tarzı programlar yapmak daha zordur.