a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Beslenme Eğitimi

Bebeğinizin alması gereken tüm vitaminleri, mineralleri ve besinsel değerleri ihtiva eden tek bir gıda maalesef yoktur. Bu sebeple, bebeklerimize birçok farklı gıdayı severek tüketmeyi öğretmek zorundayız. Ek gıdaya başlayıp, alıştıktan sonra bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bir sonraki hedef protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral dengesini oturtmaktır.

Patent aşamasında olan Baby Touch beslenme eğitimi ile gelin sağlıklı yaşamın temellerini birlikte atalım.
Yetişkinler için uygun olan denge genellikle yağdan fakir, liften zengin olmalıdır ancak bebekler için uygun olan denge çok farklıdır – hatta tamamen zıttır. Bebeklerin beslenmesinde yüksek yağ oranı ve düşük lif oranı önem taşır. Herkes için önemli olan lif, sindirim sistemi sağlığı açısından ve besinsel değer açısından yararlıdır ancak kalorik değer açısından düşüktür ve çok doyurucudur. Lifli gıdalarla karnı doyan bir bebek ona enerji ve farklı besinsel değerler sunacak diğer gıdaları tüketemez.

Bebeğiniz büyüdükçe besinsel ihtiyaçları da değişecektir, bu sebeple her yaşa, hareket kabiliyetine uygun beslenme düzeninin takip edilmesi çok önemlidir.

Bebeklerin mideleri bir yetişkin midesinden yaklaşık 10 kat daha küçüktür ve bir kerede çok gıda tüketmeleri mümkün değildir. Bu sebeple bebeklerimize yedirdiğimiz her kaşıkta maksimum miktarda vitamin, mineral ve enerji verdiğimizden emin olmalıyız.

Baby Touch Beslenme eğitiminde neler öğretiyoruz?
– Doğru beslenme (davranışları)
– Bebeğim ek gıdalara hazır mı?
– Besin hijyeni
– Ek gıdalara neler ile başlıyoruz?
– Ne kadar, kaç öğün vermeli?
– Yaşa göre alınması gereken kalori, bu kalorileri oluşturacak besin grupları
– Yaşa göre yasaklar
– Örnek menüler, kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği seçenekleri ve yemek tarifleri
– Olası problemler ve çözümleri
– 1 yaştan sonra beslenme düzeni

Bu sayede doğru yemek yeme alışkanlığını baştan öğreterek ilerde obez olma riskini (ve beraberinde gelen kalp rahatsızlığı, tansiyon ve diyabet gibi hastalıkları) %80 oranında azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? (kalan %20 genetik eğilimdir)

Baby Touch Beslenme eğitiminde ek gıdalara nasıl başlıyoruz?
İlk önceliğimiz bebekleri farklı kıvamlarla tanıştırmak olacaktır. Kıvama alıştıktan sonra nötr lezzetler ve ardından farklı lezzetlerle tanıştırarak devam ediyoruz.

Ek gıdalara başlarken yapılan yanlışlar yemek alışkanlığını nasıl etkiliyor?
Her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da çok değişken görüşler bulunmaktadır. Kimi doktor cam rende kullanılarak hazırlanmış elma ile başlatırken, kimi yoğurt ile başlatmakta. Bazı doktorlar meyve püreleriyle başlayan bebeklerin sebze pürelerini reddettiğini söylemekte. Yapılan araştırmalar bu öğretilerin artık YANLIŞ olduğunu göstermekte ve dolayısıyla ek gıdaya başlama serüvenini zorlaştırmakta! Sebebi ise beyin gelişimi ile alakalı!

Her tecrübe beynimizde yeni bağlantıların oluşmasını sağlamakta. Eğer bu ilk tecrübeler olumlu ise, beyin aynı tecrübe her tekrarlandığında olumlu olarak algılamaya devam edecektir. Bunu örneklendirelim. Anne sütü ve formül sütlerin lezzeti tatlıdır. Eğer bebekler ek gıdaya tatlı olarak algıladığı bir lezzet ile başlarsa, kaşıkla beslenme tecrübesi olumlu bir bağlantıya sebep olacak ve bebek kaşıkla beslenmekten zevk duyacaktır. Bir de tersini analiz edelim. Bebek ilk kaşık ile tecrübesini mayhoş lezzeti olan yoğurt veya cam rendede hazırlanmış elma ile yaptığında bu mayhoş lezzet ilk etapta hoşuna gitmeyecektir – çünkü alışık olduğundan farklı bir lezzettir. Bu ilk tecrübesi olumsuz bir bağlantı kurulmasına yol açacaktır. Önceleri kaşıkla yemenin verdiği heyecan ile yemeye devam etse de bu olumsuz bağlantı nedeniyle bir süre sonra kaşık reddi/gıda reddi çok olasıdır.

Bu teori üzerinde Havermans RC ve Jansen A. (2007)* tarafından yapılan araştırmada lezzet ile ek gıdaya başlamayı öğrenmek Pavlov’un klasik koşullanma teorisinin bir türevi olduğu, bu sebeple bebeğe güzel gelen bir lezzetin, farklı bir nötr lezzetle sunulması sayesinde tüm gıda gruplarını sevmeyi öğretilebileceği iddia edilmekte. Meyvelere, sebzelerden önce başlanılsa dahi, bu araştırma sayesinde sebzelerin ilerde de sevilebileceği gösterilmekte.

*(Increasing children’s liking of vegetables through flavour-flavour learning. Appetite. 48(2):259-62.)

Özel ekipmana ihtiyaç duyacak mıyız?
Baby Touch beslenme eğitiminde, bebeklere yedirilen beher kaşıkta maksimum besinsel değer verilmesi esastır. Bu sebeple, bebekler için hazırladığımız sebze ve meyvelerin buharda pişirilmesini ve pürelerken yoğuşmadan meydana gelen suyun kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Buharda pişirme işlemini evde var olan düdüklü tencerenizle, herhangi bir tencereye yerleştireceğiniz buharda pişirme sepeti ile veya hususi bebek maması hazırlamak için üretilen pişiriciler ile sağlayabilirsiniz.

Beslenme ile uykunun ilişkisi
Bebekler sadece süt ile beslendiğinde birçok anne bebeğinin doyup doymadığını sorgular. Ek gıdaya başladıktan sonra ise sorgulamayı keser. Halbuki, ek gıdaya başladıktan sonra ve özellikle de bebeklerin hareket kabiliyeti arttıktan sonra bebeklerin kafi miktarda beslenmesi uyku açısından da, gelişim açısında da büyük önem taşır.

Baby Touch Uyku ve Rutin eğitiminde ilk üzerinde durulan konu her daim beslenmedir çünkü aç olan bir bebek geceleri kesinlikle uyanma yapar.
Yaşı kaç olursa olsun, mide kapasitesi müsaade ettikçe (genellikle 4 aydan sonra), bir bebeğin günlük alması gereken kalori ihtiyacı gün içinde karşılanırsa gece beslenmek üzere uyanma yapmaz!

Güzel beslenen bir bebek güzel oynar, güzel oynayan bir bebek ise güzel uyur. Bu döngüdeki parametrelerden bir tanesi bozulursa tüm sistem bozulur, zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimi de olumsuz etkilenir.