a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Genel   /  Bebeğim neden uyumak istemiyor?

Bebeğim neden uyumak istemiyor?

Uyku ve Rutin eğitimime katılanlar bilirler, ben her zaman deliksiz gece uykusunun önemini vurgularım. Fakat gündüz uykuları da önemlidir. Bebeğinizin pilini şarj eder ve günü mutlu, huzurlu tamamlamasına, güzel beslenmesine ve güzel oynamasına vesile olur. O gündüz uykuları biz, yetişkinler için de çok önemlidir – fazlasıyla hak ettiğimiz molamızdır onlar!
Kimi bebek, gece uykusuna kolaylıkla geçerken, gündüz uykularında sıkıntı yaşayabilir – sebebi çok basit olabilir.

Yorgun olmayabilir: Tekerleği tekrar icat etmenin faydası yok – sebep bu kadar basit olabilir. Eskiden uyuduğu saatler, artık geçerli olmayabilir. Bebeğiniz büyüdükçe sahip olduğu rutin de değişecektir. Sadece uykusu değil, beslenme aralıkları da değişmelidir. Uyanık olduğu saatler artmalıdır. Bebeğinizin yaşına, kilosuna uygun bir rutini olmalıdır.

Aşırı yorgun olabilir: Kulağa saçma geliyor öyle değil mi? “Madem aşırı yorgun, o zaman uyusun” dediğinizi duyar gibiyim. Bebekler çok yorulduklarında uykuya geçmekte, uyuduklarında ise uyku döngülerini tamamlamakta zorlanırlar. Eğer bir önceki uykuyu kaçırmışsak ya da gece uykusunu geciktirdiysek bebeğimiz uykuya geçmekte zorlanacaktır. Mutlaka takip ettiğiniz bir rutininiz olmalı. Bu rutine askeri rejim ile uygulamak zorunda değilsiniz – 15-20 dakikalık aksaklıklar dünyanın sonu değildir!

Bebeğiniz uyuması için ortam müsait değildir: Bebeğiniz neredeyken uyumayı reddediyor? Çok mu gürültülü bir ortam, çok mu ışık var, çok mu sıcak/soğuk ya da dikkatini çeken çok unsur mu var? Bu soruları kendinize sormanızda fayda var. Yenidoğanlar ve 1-2 aylık bebekler hemen her yerde uyuyabilirlerken, gelişimleri doğrultusunda artık uyuyamamaya başlarlar. Bir süre uykuyu davet edecek bir ortam tercih etmeniz doğru olacaktır.

Aç olabilir: Hedefimiz uyku olunca, aslında bu kadar kolay bir çözüm aklımıza dahi gelmeyebilir. ALSA beslenme ve uyku ilişkilendirilmemeli ancak aç olan bir bebekten uyumasını da bekleyemeyiz. Cevabımız yine rutin. Doğru bir rutini olan bir bebek, gün içinde belirli aralıklarla beslenir, belirli aralıklarla uyur. Bu sayede aç olmadığından emin olabiliriz.

Bebeğinizin bir sağlık sıkıntısı olabilir: Gaz, reflü, kolik ve alerjiler de be bebeğinizin uykusunu olumsuz etkileyen unsurların arasında yer alır. Bebeğinizin yaşına, kilosuna uygun bir rutini varsa doktorunuz daha kolay teşhis koyabilir ve bebeğinizin sıkıntısını giderebilir.

Bebeğiniz uyumayı bilmiyor olabilir: Bu da kulağa saçma geliyor öyle değil mi? Nasıl bilmez? Bebekler ilk doğdukları zaman uyumayı bilirler fakat eğer o dönemde ihtiyaçları tam olarak giderilmediyse, uykuya dalmakta güçlük çekerler ve işte tam da o esnada anneler sallanmayı, memede uyumayı öğretirler bebeklerine. Bir süre bu davranışlar tekrar ettikten sonra bebekler kendi kendine uyumayı unuturlar. Uzun bir süre sallayarak ya da emzirerek çocuklarını uyutmaya alıştıran ebeveynler bir süre sonra sıkılırlar bu durumdan ve bebeklerine uyumayı öğretmek istediklerine karar verirler. Bazen öğretirken de farkında olmadan durumu beter edebilirler. Kucakta sallanarak uyumaya alışık olan bir bebek için çingene hamağı yaparlar, sonra pusette gezdirmeler başlar, o da kesmeyince otomobille “sokağın sonuna kadar” kısa seyahatler başlar derken bir danışanımın bana söylediği gibi, kısa bir süre sonra 80km şehir turları atarken bile bulabilirler kendilerini! Bunlar sadece uykuya dalması için yapılanlar! Bu şekilde uykuya dalan bebekler, özellikle de 9 aydan itibaren geceleri 2 saatte bir kalkmaya başlarlar, yaşları büyüdükçe bu aralık bir saate düşer ve hatta sabaha karşı yarım saatlik aralıkları dahi bulabilir.

Bu noktada bebeğinizin bir suçu yoktur – suç tamamen sizin, SİZ böyle uyumayı öğrettiniz!
Bu durumdan tek kurtuluşunuz bebeğinize bir yetişkinin yardımı olmadan uyumayı öğretmenizdir.
Bu alanlarda sorun yaşıyorsanız, UYKU & RUTİN eğitiminden faydalanabilirsiniz.